Ondermijning Nijkerk

Samenvatting

Resultaten en conclusies onderzoek

Uit het onderzoek naar de aanpak van ondermijnende criminaliteit in de gemeente Nijkerk komt naar voren  dat er legio kansen zijn voor criminele activiteiten, die niet direct worden aangepakt. Ambtenaren, politie en het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum) beschikken over praktijkervaring en hebben daarnaast diverse signalen en vermoedens van criminele activiteiten. Maar echt goed zicht op de criminele activiteiten heeft de gemeente niet doordat concrete informatie meestal ontbreekt en er geen sprake is van monitoring. De gemeente heeft niet goed vastgelegd waar de uitvoering in de praktijk zich op moet richten. Er zijn geen duidelijke keuzen gemaakt in het beleid en geen prioriteiten gesteld.
De aanpak van ondermijning is sinds 2019 niet goed van de grond gekomen door gebrek aan ambtelijke capaciteit en de vele personele wisselingen.

Aanbevelingen van de rekenkamer

De rekenkamer adviseert de gemeente om een goed onderbouwde beleidsvisie met daarin concrete doelen, prioriteiten voor de ondermijningsaanpak vast te stellen. Daarnaast adviseert de rekenkamer om de informatievoorziening en de monitoring te verbeteren. De rekenkamer wijst op de beperkte ambtelijke capaciteit en adviseert het college hier kritisch naar te kijken. Het is volgens de rekenkamer van belang dat de uitvoerende ambtenaren steun en aansturing krijgen vanuit de leiding van de gemeente. Verder beveelt de rekenkamer aan om de kans op en risico’s van ondermijning nadrukkelijker onder de aandacht van inwoners, ondernemers en gemeenteambtenaren te brengen.