Over de rekenkamer

Rekenkamer Vallei en Veluwerand doet onafhankelijk onderzoek naar met name de doelmatigheid en de doeltreffendheid van het gemeentelijk beleid. Zij geeft antwoord op de vragen of het beleid de gewenste resultaten heeft opgeleverd en of dit tegen zo min mogelijk kosten tot stand is gekomen.

Rekenkamer Vallei en Veluwerand werkt voor de gemeenten Barneveld, Bunnik, Bunschoten, Leusden, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel, Woudenberg en Zeewolde. 

Meer weten over het werk van een rekenkamer? Bekijk de korte animatie over het werk van rekenkamers.

De rekenkamer bestaat uit een voorzitter en vier leden. Zij zijn extern. Dat wil zeggen dat ze niet werkzaam zijn bij één van de aangesloten gemeenten. Twee secretaris-onderzoekers (parttime) ondersteunen de rekenkamer en voeren grotendeels de onderzoeken uit. Hun werkplek is in het gemeentehuis van Barneveld.

Voorzitter

De heer dr. Mark Pen is adjunct-directeur Studenten, Onderwijs & Onderzoek en hoofd afdeling Onderzoek bij de Universitaire Bestuursdienst van de Universiteit Utrecht. Eerder was hij strateeg bij een grote gemeente, plaatsvervangend griffier, (wetenschappelijk) onderzoeker, consultant en lid van een gemeentelijke rekenkamer.

Leden

De heer drs. Herbert ter Beek MPM is algemeen en bedrijfseconoom en Master of Public Management. Hij is eigenaar-adviseur van een economisch beleidsonderzoeks- en adviesbureau en was zes jaar lid van de RKC Haarlemmermeer.

De heer drs. Jan Doorakkers is zelfstandig adviseur op ruimtelijk-economisch gebied. Daarvoor was hij onder andere directeur van een middelgroot adviesbureau en lid van een gemeentelijke rekenkamer.  

De heer drs. Michael Neimeijer RA is teammanager bij een concerndienstverlener van het Rijk en plaatsvervangend afdelingshoofd Bedrijfsvoering en Strategie. Daarvoor was hij intern accountant bij een grote gemeente en extern accountant bij een van de grote Nederlandse accountantskantoren.

Mevrouw drs. Jolanda Versteegh is bestuurskundige en werkt als zelfstandig adviseur en onderzoeker.

Voorheen is zij actief geweest als consultant bij een adviesbureau en in financiële managementfuncties bij de lokale overheid.

Secretaris-onderzoeker

Mevrouw ir. Ingrid Spoor werkt sinds 1 november 2011 als secretaris-onderzoeker bij deze rekenkamer. Daarvoor heeft zij bij een andere gemeentelijke rekenkamer gewerkt als secretaris. Ook is zij werkzaam geweest als planning en controlmedewerker bij Wageningen UR.

Mevrouw Marjolein Barel-Glashouwer MSc werkt sinds 1 juli 2020 als secretaris-onderzoeker bij deze rekenkamer. Daarvoor heeft zij in het buitenland gewerkt en bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ook is zij secretaris-onderzoeker geweest bij een andere gemeentelijke rekenkamer.

Dr. M. Pen (voorzitter)

Functie:

 • Adjunct-directeur Studenten, Onderwijs & Onderzoek en hoofd afdeling Onderzoek bij de Universitaire Bestuursdienst van de Universiteit Utrecht, betaald

Drs. H.M. ter Beek MPM (lid)

Functies:

 • Eigenaar-adviseur van Bureau voor Economische Argumentatie (BEA), betaald
 • Penningmeester Stichting Vrienden van Sint Ansfridus, niet betaald

Drs. J.C.T.M. Doorakkers (lid)

Functies:

 • Directeur Doorakkers Advies, betaald
 • Lid Raad van Commissarissen Bedrijvencentra Utrecht BV, betaald
 • Voorzitter bestuur Stichting Wittevrouwen Bolwerk, betaald
 • Voorzitter bestuur Stichting Vondellaan, betaald
 • Docent bij Stichting Clok, betaald

Drs. M.C. Neimeijer RA (lid) 

Functie: 

 • Teammanager Business Control, Interne beheersing en Risicomanagement en plaatsvervangend afdelingshoofd Bedrijfsvoering en Strategie bij het Centrum voor Facilitaire Dienstverlening (CFD), betaald

Drs. J.T. Versteegh (lid)

Functies:

 • Lid van raad van toezicht Stichting Rosengaerde, betaald
 • Lid van raad van toezicht Stichting hulp bij zorg, betaald
 • Voorzitter raad van commissarissen Expertcare en Elyse, betaald
 • Lid ledenraad Rabobank Eemland, onbetaald
 • Lid bestuur Amersfoorts vrouwennetwerk, onbetaald

Het Jaarverslag 2023 bevat de financiële verantwoording, een overzicht van de uitgevoerde onderzoeken en andere activiteiten van de rekenkamer in 2023.